BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

08 January 2010

A lu' Cartoafa cu a lu' Corcodel

De ce suntem noi oamenii tentati sa ne strambam numele de la generatie la generatie?
Am pornit noi romanii ca si natie de la nume usoare, care caracterizau locurile pe unde treceam, sau mestesugurile pe care le faceam: Fieraru,Munteanu si am ajuns nu numai sa ne schimbam numele dupa nu stiu ce mega star dar sa facem o legatura intre el si prenume.Nu e de ajuns ca pe bunicatu' saracu l-a chemat Branza, c-or fi fost mari oieri in sat ale lui neamuri,hai mai bne sa asociem odraslei un prenume ca Tony neaparat cu "y" scris sau un Narcis ca asa poate au noroc copchii si ajung mari vedete internationale.Acum am bagat de seama, ca e la moda ca parintii surescitati de kilogramele de telenovele vazute, sa le zica progeniturilor lor dupa vreun personaj neaparat pozitiv si avut.Asa se face ca aud tot mai des pe strada Pedro,Francisca sau Fernando si nu, nu sunt neaparat de etnie rroma daca asta era primul gand.Mare noroc ca am avut parte de seriale ca Dalles sau Tanar si nelinistit ca am putut sa ne alegem cele mai mirifice prenume, ca altfel ramaneam cu Vasile,Ion sau Maria si nu era domnule prea la moda.Ce o fi in capul parintilor care vor ca al lor viitor om mare la un moment dat, sa duca in spate toata viata vreun diminutiv si nu ca si alint de genul Costelus,Mirel sau Mariuta.Cum o fi la 100 de kilograme sa te prezinti asa?Unele nume au pornit din porecle(Cartoafa si Corcodel sunt personaje reale din satul bunicilor mei, oameni in varsta care au predat stafeta copiilor si nimeni din sat nu ii stie altfel chiar de ei vor sau nu, urmand ca pe buletin la un moment dat sa fie stantat la fel:"decat sa ii zic mama Gheorghe si sa nu il stie nimeni...").Da stiu, prenumele ca si parintii nu ti-i alegi zice vorba din strabuni,de aici cred eu pornesc multe frustrari ale oamenilor chiar si adulti fiind,badjocoriti inca din copilarie de numele sau prenumele lor si nu de ceea ce sunt.Si atunci ma intreb, de ce vrem sa provocam asta copiilor nostri?

8 comentarii:

jojo_action_satisfaction said...

Dar ce zici de numele asta "Nectarel". Nu suna mirific?
Din categoria hai sa facem un copil si sa il facem de rusine cu numele asta...

femeiadeservici said...

sa inteleg ca... Nectarel is your name? :D

Dana said...

Eu cred ca si anume copiii isi aleg parintii. Dar din pacate parintii aleg numele copiilor. Desi cred ca atunci cand vin copii au si un nume numai ca nu stiu parintii sa-l gaseasca, sau nu se gandesc ca poate ar trebui.

jojo_action_satisfaction said...

No way:) Nectarel e prea monden..
prefer ceva mai clasic precum Hortensiu sau Lucretiu..:)

femeiadeservici said...

n'telectualii astia domnule...:P

drstoica said...

Branza? Tony Branza? Ia-l pe-ala din realitatea imediata: William Branza. Ca Tony, pe langa William, e tira. Asa s-o traduce metaforic Shakespeare din engleza veche? :)
Eu cunosc pe cineva care, fata mare fiind, se numea Paun Stana Gica. S-a maritat si a scapat, in sfarsit, de Paun. Acum o cheama Berbec Stana Gica. :)

Anonymous said...

E clar...ati fumat toti!

femeiadeservici said...

tanaku...de ce zici asa despre niste 'ntelectuali ce vorbesc de Shakespeare? simti tu ceva miros in aer?:P